Užgavėnių šventė


❄️Nors už lango jau šlapia, tačiau Užgavėnių tradicijos gyvos!
Antradienį visą dieną Šeduvos kultūros amatų centre bei struktūriniuose padaliniuose (Alksniupiuose, Pociūnuose, Sidabrave, Vadaktuose, Beinoravoje) kvepėjo blynais! Darbščiosios gaspadinės nuo ryto rūpinosi, kad nei vienas iš Užgavėnių šventės neišeitų tuščiu pilvu, nes per Užgavėnes būtina valgyti net 12 kartų, kad visi metai sotūs būtų. Etnologai pabrėžia, kad per Užgavėnes reikia daug ir sočiai valgyti, nes tai paskutinė diena prieš beveik septynias savaites truksiančią Gavėnią, kada pagal krikščioniškąją tradiciją, iki Velykų kviečiama laikytis pasninko.
😆👹👺Užgavėnės yra juoko, išdaigų diena, tad visi susirinkę šoko ratelius, dainavo, šūkavo, triukšmavo, taip norėdami išvyti žiemą ir pažadinti žemę iš miego. Baigiantis linksmybėms, Morė buvo sudeginta lauže tam, kad vėliau atgimtų. Su ja išvaromas susikaupęs blogis, kartu ir įkyrėjusi žiema.😶‍🌫️
🤭Ir atminkite, jei Užgavėnių nešvęsite – visus metus nuo nelaimių neapsiginsite: javai neužderės, gyvuliai dvės, vištos kiaušinių nedės, troboje bėdos sėdės.

Pasidalinkite socialiniuose tinkluose:

Uždaryti
Skip to content